Slik var Domino V11 Jam i Stockholm

Domino V11 jam

Mange bekymringer ble slukket, spesielt for Cloud-kunder og Xpages-utviklere under Domino V11 Jam i Stockholm. I tillegg var det bra ideer og diskusjoner. Les Hognes rapport her!

Mandag 21. januar deltok jeg på IBMs Domino V11 Jam i Stockholm. Dette var den ellevte jammen i denne runden, og det var også slike jammer før lanseringen av V10. IBM og HCL tar med seg ideene, forslagene og tilbakemeldingene som kundene og business-partnerne som deltar kommer med tilbake til sine team og utviklere.

Rundt 50 personer deltok, og jeg var eneste nordmann. Det var også minst en danske der.

Uffe Sørensen begynte med å ønske oss velkommen. Han informerte oss deretter om at han fra første februar skal begynne å jobbe i HCL, siden HCL har overtatt Notes/Domino fra IBM. Jeg har en mistanke om at vi vil høre flere slike nyheter i tiden framover.

Andrew Manby tok så over, på videokonferanse fra USA, og han viste oss veikartet for V10 og V11:

Roadmap

 

Mens V10 var mest fokusert på Domino-serveren, for å få den til å bli mer moderne og åpen og klar for nyere teknologier, vil V11 være mer fokusert på brukergrensesnittet. Ikke minst for notesklienten.

Han gikk deretter gjennom hva de hadde klart å levere og ikke helt lykkes med i V10:

Good and bad

 

Han hadde også nyheter å komme med:

 • Språkpakkene til Notes var snart klare. Fremmedspråklige versjoner av Notes var sterkt forsinket denne gangen. Det viser seg at mens IBM hadde en stor avdeling som tok seg av oversetting av programvare, har ikke HCL det. Men disse språkpakkene er like om hjørnet.
 • Domino vil kjøre på IBM i
 • Domino Mobile Apps vil også komme for Android i år
 • IBM Enterprise Integrator vil også kommer for 10 og 11
 • Sametime 10 vil kunne kjøre på web uten at man må laste ned noe plugin
 • Sametime vil også kvitte seg med avhengigheten av DB2 og Websphere. Plattformen vil også bli mye mer åpen i framtiden.

Visjonen framover for HCL er at Notes/Domino skal være plattformen å gå til for no eller low-code. Dette betyr at helt vanlige brukere skal kjapt kunne sette opp applikasjoner og løsninger for å presentere og manipulere data.

Han nevnte også den nye Forester-rapporten som viser hvor lønnsomt det er å kjøre Domino.

Jim Kirkpatrick fra HCL tok så over. Han jobbet tidligere i IBM og han tok også spørsmål fra publikum. Disse ble besvart av ham, Uffe og Andrew.

Hovedpunkter:

 • Avtalen mellom IBM og HCL er ikke klar enda, men det vil den bli halvveis inn i 2019. Fram til da er det bare å forholde seg til IBM som du gjør i dag
 • HCL har allerede et partnerprogram kalt HCL Partner Connect, men det er fortsatt ikke bestemt hvordan overgangen for IBM Business Partners vil bli. Men det vil også bli et slikt program i HCL
 • Et spørsmål fra salen handlet om hvordan distribusjon vil skje under HCL. Dette ble besvart av Andrew. Han sa at det var viktig å beholde dagens business partners, siden det er de som har kunnskapen og kundegrunnlaget. IBM og HCL vil analysere hva som fungerer med dagens partnerprogram, og hva som ikke fungerer, før de bestemmer seg for hvordan overgangen vil bli. Men fra IBMs synspunkt var det ikke noe grunn til å oppløse partnerprogrammet, selv om ICS flytter til HCL
 • Eclipse vil forbli i V11, slik at de som har utviklet plugins og Xpages-applikasjoner kan slappe av. Vi hadde da en debatt om hvorvidt dette var en styrke eller en svakhet. Noen mente at for å kunne gå inn i framtiden, måtte man kvitte seg med gammel bagasje. Andre mente derimot at bakoverkompatibilitet var viktig
 • Det har vært mye snakk om on prem-kunder, men ikke så mye om kunder som er på SmartCloud og IBM Connections Cloud. Disse kundene kan slappe av: HCL og IBM vil sørge for at dere kan fortsette som før. Dere er ikke glemt
 • Framtiden for Xpages er fortsatt uklar. De vil begynne community contributions igjen, slik som man gjorde med Extension Library, men annet enn det er lite bestemt. Xpages vil fortsatt støttes, dog. Noen påpekte at det å ikke videreutvikle Xpages var det samme som å legge det ned. IBM og HCL lovte da at de skal gi en klar melding om Xpages og Java på Domino-plattformen i nærmeste framtid

Resten av dagen ble vi delt opp i grupper. Administratorer (jeg var i den gruppen), utviklere og kunder. Vi fikk whiteboards som var delt opp i fire kvadrater: Outcomes, Tasks, Challenges og Decisions. Etter at vi hadde skrevet ned våre ideer, forslag, ønsker og klager på post-it-lapper, hang vi dem opp inne i det kvadratet der vi følte det hørte hjemme.

Post-its

 

Vi ble deretter fortalt at vi måtte gruppere disse inn i kategorier, før hver  gruppe fikk noen minutter til å presentere sine punkter.

Etter lunsj gjorde vi lignende oppgaver, men da for andre tema. Jeg kan oppsummere tilbakemeldingene til IBM og HCL slik:

 • Epost og kalender er svært viktig for brukerne
 • Integrasjon mellom de ulike epost- og kalenderplattformene må gjøres enda enklere på Domino
 • Utviklere ønsket ekte kildekontroll, ikke den nesten-kildekontroll-situasjonen vi har i dag
 • Kontinuerlig integrasjon og leveranser
 • Mulighet for å bruke enda flere rammeverk i JavaScript, men også andre språk
 • Lettere administrasjon og utrulling av notesklienten
 • Bli kvitt ID-filen
 • Gjøre det lettere for brukere å gjøre selvbetjening (som å endre passord)
 • Gjøre det lettere å designe og endre notesklienten, slik at den kan ligne mer på andre Windows-applikasjoner
 • Skape en bedre embedded experience
 • Gjøre det lettere å overvåke og få statistikk ut av Domino-miljøet ditt
 • HTML-epost burde fungere enda bedre
 • Sortering i søk fungerer ikke veldig bra. Noen ville ha muligheten til å søke i søk

Kort oppsummert: Notes/Domino er fortsatt veldig viktig for svært mange selskap. Dersom HCL spiller kortene sine riktig har de en glimrende mulighet for masse fornyelser. Men: De har også en stor utfordring når det kommer til salg og markedsføring, og ikke minst det å få inn nye kunder, utviklere og brukere.

Etter seks timer var jammen ferdig, og jeg tror de fleste som kom var fornøyde. Jeg fikk også promotert ISBGs nordiske vårseminar som skal skje i akkurat de samme lokalene i Stockholm i juni. Tilbakemeldingene fra de som var der da jeg annonserte dette var kjempepositive!

Det vil komme flere Domino V11-nyheter framover. Både på IBM Think i februar, Engage i mai, DNUG i juni og hos oss i juni. Følg med!

1 thought on “Slik var Domino V11 Jam i Stockholm”

Leave a Comment