Business as usual

Inntil videre er vi IBM samhandlingsbrukergruppe og du er vanlig IBM-kunde. 

Vi i ISBG har fått flere henvendelser fra både medlemsmassen angående HCLs oppkjøp av IBM samhandlingsportefjølje, ikke minst Notes/Domino. 

I tillegg har flere i styret fått henvendelser fra kunder om hva dette vil bety. Her er noen spørsmål og svar:

Vil ISBG skifte navn fra IBM Samhandlingsbrukergruppe til HCL Samhandlingsbrukergruppe?

Nei. Inntil videre er vi ISBG. Avtalen mellom HCL og IBM trer ikke i kraft  før juli i 2019, og fram til da fortsetter vi både kommunikasjon og vårt gode samarbeid med IBM

Bør jeg gå vekk fra Notes og Domino, Connections, Sametime eller andre ICS-verktøy?

Det er det ingen grunn til. Kanskje tvert i mot. HCL har vist at de holder det de lover når det kommer til levering av videreutvikling av Domino. De har også store planer for hvordan plattformen skal drives videre. Det skjer mye mer innenfor ICS nå enn det har gjort på nesten ti år.

Hvordan skal jeg forholde meg som kunde?

Som før.  Alle avtaler, lisenser og produkt vil kjøre som før. Så dersom du akkurat holder på med lisensfornyelser er det trygt å utføre dette. Hold kontakten du allerede har med din IBM-partner, og alt vil fortsette som før.

Hvordan vil dette ramme oss IBM-partnere?

Foreløpig er det bare å forholde deg som vanlig. Men IBM har sagt at partnere skal få egen informasjon, og det er fortsatt sju måneder til eierskiftet av ICS-porteføljen vil skje. 

Er ikke dette dødsstøtet til ICS-porteføljen?

Slike oppkjøp, sammenslåinger og fusjoner skjer hele tiden innenfor IT- og forretningsverden. Vi som har vært med en stund på Domino har også vært gjennom dette før. Det skjer ikke en brå overgang ved et trylleslag i juli neste år, og HCL kjøper ikke en portefølje verdt 1.8 milliarder dollar for å legge det ned. De har langsiktige planer.

Vi i ISBG tror det blir et spennende 2019, så bli med videre du også!

1 thought on “Business as usual”

 1. Den gang jeg begynte å jobbe som partneransvarlig i Lotus Development Norge AS for 20 år siden hadde Lotus blitt oppkjøpt av IBM like før. Det ikke mange visst den gang var at det var et helt annet selskap enn Lotus som kodet programvaren, men et konsulentselskap ved navn IRIS (om jeg husker navnet riktig). Den gang kjøpte Lotus Development opp en rekke teknologier som de sydde sammen til mer helhetlige løsninger. F.eks. var Sametime en teknologi man kjøpte fra et selskap i Israel. Senere husker jeg at man kjøpte et teknologiselskap fra Tyskland for å sikre seg teknologier og patenter man hadde bruk for. Da flyttet alle de ansatte med sine familier til England.
  Dette er helt normale prosesser i teknologi-bransjene. At IBM kjøpte opp Lotus var en av grunnene til at teknologien kunne klare seg på markedet gjennom så mange år. IBM hadde en eksisterende kundemasse og et markedsapparat Lotus bare kunne drømme om. Man fikk også helt andre finansielle muskler og tilgang til kompetanse og teknologier man manglet.
  Men IBM er et bredt anlagt teknologiselskap med mange føtter å stå på. I perioder kjøpte man opp et nytt teknologi-selskap hver eneste måned. Det er komplisert å smelte sammen forskjellige kulturer og teknologier. Noen ganger klarer man derfor ikke å spisse utviklingen og fokusere så godt som man kunne ønske innenfor de enkelte teknologiene. Det ble også, etter min mening, skjebnen til Lotus innenfor IBM, selv om jeg mener at Lotus ville forsvunnet for mange år siden uten IBM.
  Nå kommer de kjente og kjære “Lotus”-produktene til et nytt “hjem” der de allerede har befunnet seg i en prøveperiode. Og det har vært en periode der de har fått ny oppmerksomhet og ny giv, med en raskere utviklingstakt enn noensinne tidligere. Nærmest på rekordtid har det indiske HCL levert nye versjoner med en rekke nye og spennende funksjoner. Og HCL er ikke nen smågutt i programvarebransjen med over 140.000 ansatte i over 45 land. De har allerede mellom 250 og 300 programmerere i gang med å videre-utvikle Domino og Notes. Og nå skal de også ta fatt på Connections og en rekke andre HR- og Marketing-løsninger som IBM har i sin portefølje og som mange ikke engang ante IBM hadde. Alt dette er løsninger som synes helt ut på skjermene til slutbbrukerne. Tilbake sitter IBM med større fokus på programvare som hører hjemme på datarommene – noe de er steingode på – f.eks. sikkerhet og AI.
  For egen regning må jeg si at jeg er glad for at disse produktene for samhandling nå får et nytt “hjem”. Det blir spennende å følge utviklingen og bli bedre kjent med HCL etterhvert. Men inntil juni neste år er det business as usual og alle kontrakter og avtaler løper som før. Tiden fremover vil nok HCL bruke godt på å bygge salgskanaler og markedsføring. Det tror jeg de vil lykkes med. Eieren av selskapet er veldig dynamisk og nytemkende og svært handlekraftig. Og ikke minst ubyråkratisk, noe vi som er forhandlere ikke minst vil sette stor pris på.

  Reply

Leave a Comment