Reisebrev fra Rotterdam – Hva hendte på Engage?

Hva har IBM Notes/Domino v10 og 11, et amerikaskip, Connections, Watson og det nederlandske skattekontoret til felles? Alle var på brukergruppekonferansen Engage!

22. og 23. mai ble den årlige Engage-konferansen arrangert i Rotterdam. Nesten hele ISBG-styret, samt flere norske IBM-partnere og kunder, var til stede. Det hele foregikk på en av de mer originale konferansearenaene vi har sett, nemlig skipet SS Rotterdam. Båten ligger permanent til kai i byen, men på 50- og 60-tallet trafikkerte den amerikalinje mellom Rotterdam og New York City. Lugarene om bord var som på de gamle hurtigrutene, bare tre ganger så store.

Engage arrangeres av brukergruppen for Benelux-landene, men er i realiteten lifetime IBM Champion Theo Heselmans’ konferanse. I ti år nå har han samlet hundrevis av IBM-brukere, kunder, partnere, andre brukergrupper, IBM-ansatte og en rekke representanter fra andre organisasjoner til to dager med stort faglig og sosialt utbytte. I år var over 400 deltakere til stede.

ISBGs leder, Hogne Bø Pettersen, holdt også et foredrag kalt «30 tips about IBM Verse.» Rommet var stappfullt og tilbakemeldingene i etterkant var kjempefine. I ettertid har Heselman fortalt at Hognes presentasjon er den mest nedlastede fra arrangementets hjemmeside. Og ikke bare det, Huguette Ranc, Vice President, IBM Collaboration and Talent Solutions, skrøt av ISBGs arbeid i sin åpningstale.

IBM Notes/Domino v10 og 11

IBM presenterte en rekke nyheter rundt IBM Notes/Domino v10 og v11. Vi har allerede dekket det meste i denne bloggposten, men noen nytt ble også presentert.

Domino:

 • Støtte for ubegrenset antall dokumenter i mapper (folders)
 • Forbedringer i Domino Cluster Administration
 • Konfigurasjonsdokument for konfigurering av cluster
 • Statistikk og monitorering av Domino via New Relic
 • Automatisk reparasjon og «self healing» på Domino-serveren
 • Automatisk utrulling av oppdateringer for IBM Notes-klienten

Notes:

 • Videresending av flere epost inn i én epost (altså, at flere eml-filer kan være vedlegg i en og samme epost)
 • Tidsstyrt utsending av epost (du kan sette hvilken dato og klokkeslett en epost skal sendes ut på)
 • Mail policy som sjekker eposter FØR de sendes til server – du kan da forhindre at enkelte typer epost sendes ut av huset
 • En ny team-kalender som også kan brukes som epostboks, samt har overlapping over din egen kalender
 • Møtedeltakere kan videresende en møteinnkalling til andre personer. Som møteleder kan du bestemme om dette skal være lov eller ikke

Sametime:

 • Vedvarende chat. Du kan dermed logge av Sametime i Notes-klienten og deretter fortsette akkurat den samme samtalen på mobilklienten, og motsatt

iNotes:

 • Ikke noe nytt ble presentert, men det er tydelig at når IBM Verse får like mye funksjonalitet som iNotes vil sistnevnte bli erstattet av Verse

Nomad:

 • Gjør det mulig å kjøre notesapplikasjoner direkte på Ipad, uten noe koding

HCL Places:

– Dette var noe som skapte mye snakking på konferansen. Det viser seg at HCL, som overtok utviklingen av Notes/Domino i fjor høst har begynt å utvikle en klient som skal erstatte Notes-klienten på lengre sikt. Den så mer ut som en app ala Facebook/Connections ol, men det er fortsatt tidlig

Den første betaen av Notes/Domino 10 vil komme ut senere denne måneden. Vi fikk se en demo av IBM Notes 10, og det var skuffende. Den er helt lik v9, men Feeds, Open Social Components og Compostie Application Editor er fjernet, I et forsøkt på å gjøre klienten lettere. Disse komponentene blir ikke brukt av IBMs kunder. Du skal også kunne forandre farger på en langt mer dyptgående måte enn før, men klienten får ellers ikke noen ansiktsløftning på designsiden.

Notes/Domino v11 vil komme ut allerede i 2019. Den versjonen vil ha mye tettere integrasjon med Active Directory. Du vil da kunne lage Domino-brukere i AD, og de vil da også automatisk opprettes i Domino Directory. En annen visjon IBM har om Domino 11 er at man skal bruke noe som kalles low code. Dette betyr at det vil bli enda enklere å raskt sette opp løsninger for mobil, web og Notes-klienten.

Domino Designer blir antagelig også fjernet. Da skal du i stedet kunne bruke editorer som Visual Studio Plugin. Tanken er at hvem som helst skal kunne kode løsninger for Domino, uten å kjenne til Domino som plattform. Dette blir mulig takket være det kommende, og svært utvidede, REST API-et.

Du kan allerede flytte Domino-applikasjonene dine i skyen, og også det skal bli enda lettere i framtiden, samt det å kjøre hybrid.

 

Watson Workspace

IBM Watson Workspace er noe IBM markedsfører hardt for tiden. De har allerede laget flere maler som du kan integrere inn i Watson Workspace. Disse malene er tilpasset ulike forretningsområder. I tillegg kan du tilpasse dem selv med lett koding. Kontakt din lokale IBM-parter, som Item, om du vil prøve.

Det var også flere organisasjoner som presenterte hva de gjorde med IBM sin Watson-teknologi. Spesielt interessant var Margo van der Stams presentasjon over hva det nederlandske skattedirektoratet gjør av automatisk prosessering av brev som de får fra skattebetalerne. Hun gikk gjennom utfordringene de hadde med automatisk adressegjenkjenning, fjerning av navn på avsender og det å bestemme hva som skulle være riktig aksjon å utføre, alt etter hva som stod i brevet. Siden dette er ny teknologi hadde de også en manuell gjennomgang av resultatene.

 

Sponsorer og partnere

Det var mange sponsorer, og hele arrangementet er gratis takket være disse. De var stilt opp i et kjempebra rom (en ballsal), og det var konstant utkjøring av mat og drikke her. En rekke applikasjoner og løsninger ble presentert, ikke minst for IBM Connections.

Og mens vi snakker om IBM Connections: Det var lite snakk om Connections fra IBMs side. Hva dette skyldes vet vi ikke, men det kan hende en større annonsering er på gang i nærmeste framtiden. Der Connections ble mest nevnt var i forbindelse med at du kan utnytte IBM Watson Workspace-teknologien ved å integrere Watson Workspace inn i fellesskap i Connections.

I tillegg var det en rekke sesjoner om hvordan du kan beholde Domino som plattform, men utvikle løsninger som gjør at du kan bruke notesapplikasjonene dine på web eller på mobil.

Den sosiale biten var også veldig bra, og mange vennskap ble forsterket, knyttet eller inngått, man fikk faglig påfyll og avtaler ble gjort.

Og alle var enige om at det hadde vært en fin tur.

Meld deg på vårt mini-Seminar, som er i samarbeid med Brainworker, for å få se hvordan samhandling blir i året som kommer. Agenda og påmelding her!

Se fotoalbum fra Engage her:

Engage 2018

Leave a Comment